Nie smakuje Ci kawa? Wypij ją z pomarańczowego kubka :)

kawa z pomarańczowego kubka

Mawia się często, że jemy potrawy oczami, bo oprócz zmysłu smaku i węchu, w procesie konsumpcji bierze udział również wzrok. Nie od dziś wiadomo, że ładnie podane dania są smaczniejsze, gdyż jest to sprzężone właśnie ze wzrokiem - nasz mózg odbiera staranną estetykę talerza i uruchamia reakcję kubków smakowych. Kolorowe, o nasyconych barwach potrawy są "postrzegane" przez nasz smak i węch jako atrakcyjniejsze. Ale wiedziałeś, że to, w jakim kolorze zastawy zaserwujemy potrawę też może wpłynąć na jej walory smakowe?

Badacze z Politechniki w Walencji - Betina Piqueras-Fiszman i Charles Spence z Uniwersytetu w Oxfordzie - wykazali, że gorąca czekolada wypita z kubka określonego koloru może mieć nieco głębszy smak. Badanie przeprowadzono na 57-miu osobach, których zadaniem było wypicie czekolady z plastikowych kubków w różnych barwach. Uczestnicy stwierdzili, że czekolada z pomarańczowego lub kremowego kubka jest... smaczniejsza niż ta z czerwonego czy białego. Dodatkowo kremowy kubek potęgował odczucie słodkości i aromatu.


Kolor ma znaczenie


Co prawda nie ma żadnej reguły i nie powstał żaden algorytm określający, w którym kolorze filiżanki kawa będzie smakować Ci najbardziej, bo tak naprawdę dużo zależy od rodzaju napoju czy potrawy, którą spożywamy – ale badanie skierowuje uwagę na fakt, że kolor pojemnika jest nie bez znaczenia, a nawet ma on większy wpływ na odbiór jedzenia, niż dotąd przypuszczano.

Te informacje szczególnie przydatne są dla restauratorów, szefów kuchni, pracowników cateringu czy przemysłu opakowań. Już wcześniej udowadniano, że kolor pojemników bezpośrednio nie przekłada się na smak, ale może nim w mniejszy lub większy sposób go pogłębiać. I tak np. producenci napojów cytrynowych wprowadzają je na rynek w żółtych puszkach, dzięki czemu smak odbierany jest jako bardziej cytrynowy, w niebieskich – jako bardziej orzeźwiający, a w różowych – jako słodszy.


Biały talerz i brązowa kawa


Także truskawkowy mus zaserwowany na białym talerzu prawdopodobnie będzie wydawał Ci się słodszy i bardziej intensywny w smaku, niż ten sam zjedzony z czarnego talerza. I podobnie ma się rzecz z kawą – pakowana w brązowe opakowania będzie odbierana jako silniejsza w smaku i bardziej aromatyczna, w niebieskie i żółte – łagodniejsza.

Nasze firmowe kubki nie są pomarańczowe, ale kawa w nich smakuje najlepiej :D Jeśli chciałbyś taki mieć - śledź na bieżąco konkursy na naszym fanpage'u, odgaduj i wygrywaj!

Udostępnij: