Opinie o Nas

Polityka prywatności


Spis treści



I. Do kogo skierowana jest Polityka prywatności?

1. Szkla.com S.A. z siedzibą w Krakowie („Szkla.com”, „Spółka”) przywiązuje szczególną uwagę do prywatności użytkowników korzystających ze strony internetowej www.KODANO.pl („Strona Internetowa”). Jeżeli korzystasz ze Strony Internetowej, Polityka Prywatności skierowana jest właśnie do Ciebie.
2. W Polityce Prywatności znajdziesz informacje w jaki sposób korzystamy z udostępnionych nam przez Ciebie danych osobowych, w jaki sposób je zabezpieczamy oraz jakie przysługują Ci prawa i obowiązki.
3. Polityka Prywatności jest częścią regulaminu Sklepu Internetowego KODANO.pl. 


II. Kto zbiera moje dane osobowe?

1. Administratorem podanych przez Ciebie danych osobowych jest Szkla.com S.A. z siedzibą w Krakowie (ul. Samozwaniec 39, 31-711 Kraków).
2. Jeżeli masz pytania dotyczące Polityki Prywatności lub ogólnie dotyczące ochrony danych osobowych, napisz do nas na adres kontakt@kodano.pl lub na nasz adres pocztowy:
Kodano Optyk ul. Samozwaniec 39, 31-711 Kraków. 


III. W jaki sposób zbierane są moje dane osobowe?

1. Jeżeli odwiedzisz Stronę Internetową KODANO.pl, w sposób automatyczny zbierane są dane informatyczne dotyczące Twojej wizyty, w szczególności:
   a. adres IP,
b. rodzaj systemu operacyjnego,
c. rodzaj/typ przeglądarki.

Sama wizyta na naszej Stronie Internetowej nie wymaga podania od Ciebie żadnych innych informacji, ani danych osobowych.
2. Zbieranie pozostałych danych następuje dobrowolnie w inny sposób, np. za pomocą poczty e-mail, poprzez formularz zamówienia, formularz zapisu na newsletter, za pomocą telefonu - wyłącznie wówczas, gdy chcesz nam takie dane przekazać np. w celu otrzymania oferty, zapisu na newsletter lub złożenia zamówienia. Za pomocą tych środków możesz przekazać nam swoje dane osobowe, takie jak:
  a. imię i nazwisko,
b. adres e-mail,
c. nr telefonu,
d. adres zamieszkania,
e. adres dostawy,
f. dane niezbędne do realizacji płatności za zamówienie.

3. Twoje dane osobowe zbierane są również w trakcie rejestracji Twojego konta w Sklepie Internetowym KODANO.pl lub przy zawieraniu transakcji zakupu.
4. Podsumowując, Twoje dane osobowe możemy zbierać i później dalej przetwarzać w celach:
b) ochrony przed ewentualnymi roszczeniami z tytułu umowy sprzedaży oraz w celu wykonywania uprawnień z tytułu rękojmi;
c) odpowiadania na Twoje zapytania (jeśli zadzwoniłeś lub napisałeś do nas z pytaniem o ofertę i/lub poprosiłeś o przygotowanie oferty);
d) marketingu własnych produktów (jeśli jesteś naszym Klientem, to przetwarzania Twoich danych na cele marketingowe możemy dokonywać w ramach tzw. prawnie uzasadnionego interesu, na tej samej podstawie korzystamy z narzędzi do remarketingu na podstawie plików cookies, w pozostałych przypadkach nasza działalność marketingowa opiera się na Twojej zgodzie);
e) przesyłania newslettera – jeśli wyraziłeś na to zgodę.


IV. Jak wygląda zbieranie danych w celu realizacji zamówienia? 

1. Zanim złożysz zamówienie w Sklepie Internetowym KODANO.pl możesz utworzyć swoje konto w tym sklepie, co ułatwia składanie kolejnych zamówień. 
2. Rejestracja konta wymaga podania przez Ciebie swojego adresu e-mail, który będzie Twoim loginem oraz hasła zabezpieczającego Twoje konto. 
3. Jeżeli zdecydujesz się złożyć zamówienie w naszym Sklepie Internetowym, będziemy potrzebowali Twoich danych, takich jak: imię i nazwisko, adres zamieszkania, ewentualnie inny adres dostawy, adres poczty elektronicznej, numer telefonu. 
4. Zbieramy Twoje dane opisane w poprzednim punkcie w celu zawarcia z Tobą umowy sprzedaży, a także w celu jej wykonywania oraz w celach księgowych. 
5. Bez podania danych, o których mowa w pkt. IV.3. nie jesteśmy w stanie zawrzeć z Tobą umowy. 
6. W przypadku subskrypcji newslettera oraz wyrażenia zgody na jego otrzymywanie prosimy jedynie o podanie Twojego adresu e-mail, na który przesyłane będą informacje od nas. Możesz też wyrazić zgodę na kontakt marketingowy z naszej strony za pomocą sms.  
7. W każdej chwili możesz zrezygnować z subskrypcji, klikając link anulujący subskrypcję, znajdujący się w stopce każdego newslettera, dzwoniąc do nas lub pisząc wiadomość mailową lub sms. 


V. Jak zbierane są dane w sposób automatyczny? Co to są pliki cookies?

1. Jak już wspominaliśmy, przy okazji Twoich odwiedzin naszego Sklepu Internetowego w sposób automatyczny zbieramy niektóre Twoje dane. Dane te są zbierane przez tzw. pliki cookies („Ciasteczka”).
2. Ciasteczka to pliki wysyłane do Twojego komputera lub innego urządzenia, podczas przeglądania Strony Internetowej lub Sklepu Internetowego.
3. Ciasteczka pozwalają nam na zapamiętanie i sprawdzanie Twoich preferencji. Dzięki temu możemy m.in.: poprawiać Twoje wyniki wyszukiwania, dbać o trafność wyświetlanych przez Ciebie informacji i towarów, a także zapamiętywać Twoje sesje jako zalogowanego Użytkownika.
4. Ciasteczka nie dokonują żadnych modyfikacji czy zmian ustawień w urządzeniu lub oprogramowaniu, które zostało zainstalowane na Twoim urządzeniu.
5. Pamiętaj, że masz prawo nie wyrazić zgody na wykorzystywanie przez nas Ciasteczek (możesz je blokować).
6. Jeżeli chcesz blokować Ciasteczka, to rekomendujemy Ci wybranie odpowiednich ustawień w Twojej przeglądarce WWW. Więcej informacji na ten temat możesz znaleźć na stronie http://wszystkoociasteczkach.pl albo http://www.youronlinechoices.com/pl/twojewybory.
7. Zazwyczaj Ciasteczka mogą zostać usunięte z przeglądarki poprzez opcję „usuń historię” i zaznaczenie cookies za pomocą pola check box albo poprzez zablokowanie w przeglądarce możliwości pobierania ciasteczek.
8. Chcemy Cię poinformować, że korzystanie przez Ciebie ze Strony Internetowej bez zmiany ustawień przeglądarki oznacza wyrażenie zgody na wykorzystywanie przez Nas ciasteczek. Stosowny komunikat na ten temat wyświetla się automatycznie zawsze przy pierwszej wizycie danego użytkownika na Stronie Internetowej i w Sklepie Internetowym KODANO.pl Zablokowanie Ciasteczek lub ich usunięcie może spowodować, że niektóre opcje Sklepu Internetowego mogą okazać się niedostępne (np. zapamiętywanie hasła do logowania się na Konto, automatyczne uzupełnianie pól formularza zamówienia).
9. Dane zbierane automatycznie przy pomocy Ciasteczek będą przez nas używane do:
a) anonimowej analizy zachowań użytkowników w Sklepie Internetowym KODANO.pl;
b) zbierania danych demograficznych o użytkownikach;
c) personalizacji zawartości Sklepu Internetowego KODANO.pl. Chcemy jak najlepiej dopasować nasze oferty do Twoich preferencji i potrzeb, dlatego personalizacja zawartości Sklepu Internetowego KODANO.pl oznacza, że produkty, które będziesz widział na Stronie Internetowej jako rekomendowane, będą przez Nas dobierane stosownie do tego, co oglądałeś wcześniej lub stosownie do produktów, które już wcześniej od Nas kupiłeś.


VI. Jakie stosujemy inne technologie monitorujące działania podejmowane na stronie?

A. Google Analytics i inne techniki do analizy statystyk strony (cookies)

1. Google Analytics wykorzystuje technologię „cookies”, w celu umożliwienia przeanalizowania źródeł ruchu i sposobu, w jaki odwiedzający korzystają ze Strony Internetowej. 
2. Google gromadzi na swoich serwerach dane pozyskane z umieszczania na urządzeniach plików cookies i korzysta z tych informacji w celu tworzenia raportów i świadczenia innych usług związanych z ruchem i korzystaniem z Internetu. 
3. Firma Google może również przekazywać te informacje osobom trzecim, jeżeli będzie zobowiązana to uczynić na podstawie przepisów prawa lub w przypadku, gdy osoby te przetwarzają takie informacje w imieniu Google. 
4. Dane te stanowią jedynie materiał do analizy statystycznej i mechanizmów korygowania błędów systemowych, a zatem dane z cookies nie są w żaden sposób łączone z innymi danymi, które nam podajesz. 
5. Używanie przez Nas narzędzia Google Analytics nie stanowią przetwarzania Twoich danych osobowych. 
6. Na podobnej zasadzie korzystamy z technologii Yandex Metrica, która również służy jedynie do anonimowych statystyk ruchu na naszej stronie. 

B. Google AdWords i inne systemy reklamy behawioralnej (cookies)

1. Google AdWords wykorzystuje technologię „cookies”, czyli plików tekstowych umieszczanych na Twoim urządzeniu, w celu zapamiętania, jakie strony internetowe były odwiedzane z Twojego urządzenia. 
2. Google gromadzi na swoich serwerach dane pozyskane z umieszczania na urządzeniach plików cookies i korzysta z tych informacji w celu wyświetlania reklam na innych odwiedzanych przez Ciebie stronach. 
3. My jako reklamodawcy korzystający z usług Google nie mamy dostępu do danych z ciasteczek zapisanych na Twoim urządzeniu, ale możemy zlecać reklamy do wybranych przez nas odbiorców, np. do wszystkich osób, które odwiedziły Naszą stronę www w ciągu ostatnich 7 dni. 
4. Firma Google może również przekazywać te informacje osobom trzecim, jeżeli będzie zobowiązana to uczynić na podstawie przepisów prawa lub w przypadku, gdy osoby te przetwarzają takie informacje w imieniu Google. 
5. Dane te stanowią dla nas jedynie materiał statystyczny, a reklamy zlecamy jedynie na podstawie zbiorczych kryteriów (do określonych grup docelowych, a nie do konkretnego użytkownika), a zatem dane z cookies nie są w żaden sposób łączone z innymi danymi, które nam podajesz. 
6. Używanie przez Nas narzędzia Google Adwords nie stanowią przetwarzania Twoich danych osobowych. 
7. Na analogicznych zasadach korzystamy z technologii RTB House tj. innego systemu umożliwiającego reklamę behawioralną. 

C. Piksel konwersji Facebooka 

1. Na Naszej Stronie Internetowej stosowany jest tzw. „piksel konwersji Facebooka” w celu zarządzania przez Nas reklamami na Facebook i prowadzenia działań remarketingowych.
2. Piksel ma za zadanie śledzić odwiedziny użytkowników poruszających się po Stronie Internetowej. Dzięki temu możemy zlecać na portalu Facebook reklamy kierowane do tych osób, które były w Naszym Sklepie lub na poszczególnych podstronach witryny (remarketing).
3. Następnie otrzymujemy od firmy Facebook jedynie dane statystyczne dotyczące skuteczności reklam, bez odniesienia do konkretnych osób.
4. Jeśli posiadasz konto w serwisie Facebook, zachęcamy do przeczytania informacji o zasadach prywatności w tym portalu pod adresem: https://www.facebook.com/about/privacy/
oraz tutaj: https://www.facebook.com/about/basics/advertising

D. Badania ankietowe 

1. Na naszej stronie internetowej stosujemy również narzędzie analityczne Hotjar (www.hotjar.com) które umożliwia nam anonimową analizę ruchu użytkowników na naszej stronie.
2. Za pomocą tego narzędzia możemy również wyświetlać w naszym Sklepie Internetowym ankiety w których dobrowolnie i anonimowo możesz wziąć udział.

E. Logi i pliki dziennika 

1. Obok plików cookies Sklep Internetowy może gromadzić dane zwyczajowo zbierane przez administratorów systemów internetowych w ramach tzw. logów lub plików dziennika.
2. Informacje zawarte w logach mogą obejmować m.in. Twój adres IP, rodzaj platformy i przeglądarki internetowej, dostawcę Internetu oraz adres strony, z której wszedłeś na Sklep Internetowy KODANO.pl.
3. Niektóre podstrony w ramach Sklepu Internetowego KODANO.pl oraz inne środki komunikacji mogą zawierać tzw. „web beacons” (tzw. elektroniczne obrazki). Web beacons pozwalają na otrzymanie informacji takich jak np. adres IP komputera, na którym załadowałeś stronę, na której web beacon został zamieszczony, numer URL strony, czas załadowania strony, rodzaj przeglądarki, jak również informacje zawarte w cookies, w celu oceny efektywności naszych reklam. Dane te będą archiwizowane i wykorzystywane w celach analizy statystycznej i oceny globalnego ruchu użytkowników Sklepu Internetowego KODANO.pl. Dane te nie będą łączone z przekazanymi przez Ciebie danymi osobowymi. 


VII.Do jakich celów wykorzystywane są dane osobowe niepochodzące z Ciasteczek? Czy komuś są przekazywane?

1. Dane osobowe, które nam przekażesz, są wykorzystywane do:
a. zawarcia oraz wykonania Umowy Sprzedaży oraz realizacji prawa rękojmi,
b. realizacji Zamówienia i wysłania Towaru,
c. prowadzenie księgowości, którą nakazuje nam prawo,
d. podejmowania działań marketingowych,
e. przyjmowania Twoich ewentualnych zastrzeżeń i zapytań.

2. Jeżeli jest to niezbędne dla wykonania powyższych czynności, Twoje dane mogą być przekazane innym podmiotom. W takich przypadkach ilość przekazywanych danych ograniczona jest do wymaganego minimum. Takie przekazanie może odbyć się tylko za naszą zgodą, na podstawie zawartej umowy i tylko tym, którzy zapewniają, że Twoje dane będą odpowiednio chronione i przetwarzane zgodnie z prawem. Oznacza to, że Twoje dane osobowe są przekazywane:
a) firmom kurierskim,
b) osobom prowadzącym punkty odbioru towaru,
c) systemom płatności.

3. Jeżeli wyrazisz zgodę na używanie przez nas Twoich danych osobowych w celu otrzymywania informacji handlowych (np. newslettera), Twoje dane będą zbierane i używane w celach marketingowych, tj. do przesyłania Ci informacji o ofertach, promocjach itp.
4. Jeżeli nie jesteś naszym Klientem i nie wyraziłeś zgody na przesyłanie Ci informacji marketingowych e-mailem, SMSem lub telefonicznie, wówczas dane osobowe, które przekażesz nam (np. naszemu pracownikowi lub konsultantowi) bezpośrednio, np. poprzez infolinię, mogą być wykorzystywane przez nas wyłącznie w celu skontaktowania się z Tobą i udzielenia Ci niezbędnej pomocy oraz w celu realizacji zawartej pomiędzy nami a Tobą umowy.
5. Jeśli jesteś naszym klientem, to w ramach tzw. prawnie usprawiedliwionego interesu, możemy kontaktować się z Tobą w celu promocji własnych produktów. Jeśli jednak nie życzysz sobie kontaktu telefonicznego ani mailowego, wówczas możemy przesłać Ci jedynie materiały pisemne za pośrednictwem tradycyjnej poczty albo wyświetlać obrazki w Sklepie Internetowym KODANO.pl po zalogowaniu. W ramach tych działań marketingowych personalizujemy również treść sklepu internetowego, o czym jest mowa w pkt. V.9.c. powyżej. 


VIII. Zastrzeżenia dot. przetwarzania danych

1. Informujemy, że będziemy gromadzić adresy IP użytkowników odwiedzających Sklep Internetowy KODANO.pl, które mogą nam być pomocne przy diagnozowaniu problemów technicznych z serwerem lub tworzeniu analiz statystycznych (np. z jakiego regionu notujemy najwięcej odwiedzin).
2. Uzyskane w powyższy sposób dane mogą być użyte do administrowania i udoskonalania Sklepu Internetowego KODANO.pl
3. Dane uzyskane w powyższy sposób mogą być przekazane przez nas do innych podmiotów, w celu opracowania statystyk dotyczących korzystania ze Sklepu Internetowego KODANO.pl. W takim przypadku nie zostaną przekazane jednak żadne dane, pozwalające na Twoją identyfikację.


IX. Czy mam dostęp do moich danych osobowych? Czy mogę odwołać wcześniej wyrażoną zgodę na otrzymywanie informacji handlowych?

1. Pamiętaj, że w każdej chwili przysługuje Ci dostęp do Twoich danych osobowych. Możesz bezpłatnie otrzymać kopię posiadanych przez nas Twoich danych osobowych. 2. Możesz od nas także zawsze uzyskać informacje nt.:
a. celu przetwarzania Twoich danych,
b. jakiego rodzaju dane przetwarzamy,
c. komu przekazujemy Twoje dane,
d. jak długo planujemy przechowywać Twoje dane.

3. Przysługuje Ci prawo do:
a. sprostowania Twoich danych,
b. usunięcia lub ograniczenia Twoich danych, jeżeli nie są już nam potrzebne do celów, na które nam je podałeś (do realizacji zamówienia i związanych z tym celów księgowych i archiwalnych) albo jeżeli cofnąłeś nam zgodę na ich przetwarzanie lub wnosisz sprzeciw wobec przetwarzania Twoich danych na cele marketingowe.

4. Możesz w każdej chwili odwołać swoją zgodę na otrzymywanie poprzez e-mail informacji handlowych i/lub zgodę na marketingowy kontakt telefoniczny. Możesz to zrobić na cztery sposoby:
a) Możesz odwołać zgodę telefonicznie, przez kontakt z naszą infolinią: 801 011 720.
b) Odwołanie zgody jest też możliwe poprzez wiadomość mailową na adres: kontakt@kodano.pl.
c) W stopce każdej wiadomości, jaką wysyłamy w charakterze naszego newslettera, znajduje się także link dezaktywujący, za pomocą którego możesz wypisać się z listy mailingowej.
d) Zgody marketingowe (newsletter oraz powiadomienia sms) możesz też cofnąć poprzez odznaczenie odpowiedniej opcji w ustawieniach twojego Konta w zakładce „Powiadomienia” w Sklepie Internetowym KODANO.pl.

5. Możesz też wnieść całkowity sprzeciw wobec przetwarzania Twoich danych na cele marketingowe.
6. Od chwili zaakceptowania przez Ciebie zamówienia, dane użyte w celu jego złożenia nie mogą być zmienione.
7. Nie możemy zmienić także danych zbieranych automatycznie.
8. Możesz dokonać zmian w zakresie Twoich danych osobowych po zarejestrowaniu się, a następnie po zalogowaniu do Konta w Sklepu Internetowym, w ustawieniach Twojego konta.
9. Możemy odmówić usunięcia Twoich danych, jeżeli są one niezbędne w celu realizacji naszych roszczeń albo obrony przed takimi roszczeniami, lub jeżeli wymagają tego przepisy prawa.


X. Czy moje dane osobowe są zabezpieczane?

1. Twoje dane są przez nas zabezpieczane, poprzez stosowanie środków organizacyjnych i technicznych, koniecznych i odpowiednich dla zapobiegnięcia ryzyku naruszenia Twoich praw lub wolności.
2. W szczególności zabezpieczamy Twoje dane osobowe przed udostępnieniem ich osobom nieupoważnionym, a także przed uszkodzeniem lub utratą.
3. Sklep Internetowy KODANO.pl jest zabezpieczany hasłami, a dostęp do niego mają tylko uprawnione osoby.
4. Dodatkowo przepływ informacji między Tobą a Sklepem Internetowym KODANO.pl jest zaszyfrowany.
5. Bezpieczeństwo przesyłu danych jest zapewnione dzięki stosowaniu protokołu transmisji SSL (Secure Socket Layer v3). SSL polega na kodowaniu danych przed ich wysłaniem z Twojej przeglądarki i dekodowaniu po bezpiecznym dotarciu na serwer obsługujący Sklep Internetowy KODANO.pl.
6. Pamiętaj, że we własnym zakresie jesteś zobowiązany do odpowiedniego zabezpieczenia Twojego hasła logowania do Konta w Sklepie Internetowym KODANO.pl przed ujawnieniem osobom trzecim.


XI. Czy odpowiedzialność za ochronę danych osobowych jest w jakiś przypadkach ograniczona? 

1. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności i ryzyka związanego z ujawnieniem przez Ciebie osobom trzecim Twojego loginu lub hasła do Konta w Sklepie Internetowym KODANO.pl (także w przypadku ich nieprawidłowego zabezpieczenia) lub z umożliwieniem korzystania z Twojego Konta w inny sposób.
2. Jeżeli zauważysz, że z Twojego konta w Sklepie Internetowym KODANO.pl korzystała osoba nieuprawniona, lub zauważysz jakiekolwiek inne naruszenie zasad bezpieczeństwa korzystania ze Sklepu Internetowego KODANO.pl, powiadom nas poprzez wysłanie wiadomości e-mail na adres kontakt@kodano.pl lub przez telefon: +48 801 011 720.
3. Ten dokument (Polityka Prywatności) nie dotyczy usług lub produktów podmiotów innych niż KODANO.pl, a które zostały zamieszczone w Sklepie Internetowym KODANO.pl na zasadach wzajemności lub niesłużących osiągnięciu celu handlowego.


XII. Postanowienia końcowe.

1. Zasady określone w Polityce Prywatności podlegają prawu polskiemu.
2. Możesz zawsze wnieść skargę na nasze postępowanie z Twoimi danymi osobowymi. Skargę składa się do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych.
3. Niniejsza Polityka Prywatności wchodzi w życie z dniem 25.05.2018r.